Et gult hus med rødt tegltag

Energiforbedringer

Ofte kan du opnå energibesparelser ved at lave energiforbedringer i din bolig. I et gennemsnitshus forsvinder næsten en tredjedel af varmen eksempelvis ud gennem ydervæggene, og har du vinduer, der er over 10 år gamle, kan du næsten være sikker på, at det kan svare sig at udskifte dem.

Hvorfor investere i energiforbedringer?

Ved at investere i energiforbedringer i din bolig opnår du ikke alene konkrete energibesparelser i form af en lavere varmeregning - du får også et bedre indeklima. Derudover vil din boligs energimærke blive forbedret, hvilket har en positiv effekt, hvis du en dag vil sælge din bolig. Sidst men ikke mindst får du mulighed for at sætte et positivt aftryk på miljøet, da en energiforbedring ofte medfører en lavere CO2-udledning.

Du bør derfor overveje at investere i energiforbedringer, hvis du vil opnå:

  • Lavere varmeregning
  • Bedre indeklima
  • Forbedret energimærke
  • Lavere CO2-udledning


Hvad betyder en energiforbedring for lige præcis DIN bolig? 

Et af regeringens klimamål er, at Danmarks CO2-udslip skal reduceres med 70 % inden 2030.

Er du husejer, og vil du være med til at styrke denne grønne dagsorden, så kan du starte her. Der findes nemlig to muligheder, hvor du kan få inspiration til energirenoveringer i netop dit hjem.

Byg om, så det kan mærkes - fra Energistyrelsen
På Energistyrelsens hjemmeside kan du, hvis dit hus har et energimærke, downloade din energimærkerapport. Rapporten gemmer bl.a. på en liste over de energirenoveringer, der kan betale sig at udføre i dit hus.

Med energimærkerapporten får du et overblik over husets energimæssige tilstand, og om der er potentiale for energiforbedringer, som kan gøre en forskel for både din økonomi, dit energiforbrug og klimaet. 


Energiberegneren - fra Totalkredit
Det andet værktøj kommer fra Totalkredit, som med deres Energiberegner viser dig, hvad du potentielt kan spare - både på pengepungen og CO2-udledningen. Ved at indtaste din adresse i Energiberegneren får du en række forslag til forskellige energirenoveringer i dit hjem.

Beregneren kan bruges til fritliggende parcelhuse og rækkehuse og viser forslag baseret på din boligs energimærke eller BBR-oplysninger.

Hvis du har spørgsmål til beregneren eller ønsker gode råd til, hvordan du planlægger en energirenovering, så er der masser af information at hente på Totalkredits hjemmeside.

Finansiering af energiforbedringer

Energiforbedringer kan finansieres på flere forskellige måder. Hvis du har friværdi i din bolig, kan du optage et tillægslån. Du kan også vælge at oprette en boligkredit eller andelsboligkredit. Endelig er det også en mulighed at oprette et boliglån til formålet.

En lommeregner ligger på et bord blandt mursten

Regn på dine muligheder

Hvis du har friværdi i din bolig, kan et tillægslån være den rigtige løsning for dig.

Beregn

10 gode råd til at opnå energibesparelser

Termografering
En termografering af din bolig kan afsløre kuldebroer, hvor varmen kan sive ind og ud. Der kan være stort potentiale i at lukke utætheder, idet helt op til 30 % af dit varmeforbrug kan sive ud af sprækker i dit hus.
Udskift din varmekilde
Hvis dit fyr er mere end ti år gammelt, kan det ofte svare sig at udskifte det, da nyere fyr og varmekilder er meget mere effektive. Fjernvarme er ofte at foretrække, da det er miljøvenligt og vedligeholdelsen er billig og nem. Alternative muligheder er jordvarme eller en varmepumpe.
Efterisolér vægge
Der kan forsvinde rigtig meget varme ud gennem husets ydervægge, så der kan være gode energibesparelser at hente i at efterisolere væggene. Det kan eksempelvis gøres ved at hulmursisolere eller alternativt efterisolere væggene ud- eller indvendigt.
Efterisolér loft/tag
I gennemsnit forsvinder 10 % af varmen ud gennem husets tag. Nogle lofter er nemme at isolere - har du eksempelvis et uudnyttet loft, hvor du kan lægge isoleringsmaterialet direkte på gulvet, er det både nemt og billigt. Har du et hus med fladt tag eller en førstesal med skråvægge, kan det være sværere. Under alle omstændigheder kan der være energibesparelser at opnå ved at efterisolere loftet.
Lavenergivinduer
Et-lags-vinduer og termoruder holder ikke lige så godt på varmen som moderne energiruder. Hvis dine vinduer er ældre end 10 år, kan det med stor sandsynlighed godt svare sig at udskifte dem.
Efterisolér gulve
En efterisolering af dit gulv kan også give konkrete energibesparelser. I gennemsnit forsvinder 15 % af varmen ud gennem gulvet. Det er naturligvis nemmest at efterisolere gulvet i huse, der har kælder eller krybekælder, men det kan også være en mulighed i huse uden kælder.
Efterisolér kælder
En efterisolering af din kælder hjælper dig med at undgå fugtproblemer.
Efterisolér varmerør
Hvis du har synlige varme- og vandrør, kan du isolere dem og dermed slippe for varmespild. Det er typisk både nemt og billigt at isolere rørene med rørskåle, som skæres til og tapes sammen.
Varmestyring
Den nemmeste måde at opnå energibesparelser på med varmestyring er ganske enkelt at skrue ned for varmen. Du kan spare op til 5 % på varmeregningen ved blot at skrue temperaturen én grad ned. Hvis du ikke har lyst til at skrue ned for varmen, kan du stadig opnå energibesparelser med varmestyring, idet mange normale varmeanlæg kan indstilles til at skrue ned automatisk, når du ikke er hjemme.
Luft ud
Det er vigtigt at lufte ud hver dag for at opnå et godt indeklima. Samtidig skal den daglige udluftning helst ikke føre til for meget varmespild. Derfor bør vinduer og døre ikke stå åbne i lang tid, når det er koldt udenfor - luft hellere ud med gennemtræk i 5-10 minutter et par gange om dagen.

Se også

Rækkehuse i brune mursten med små haver foran

Oversigt

Lån til bolig

Bliv klædt på til at vælge det rigtige lån for dig.

En lille dreng sidder i en flyttekasse

Sælge bolig

Går du i overvejelser om at sælge?

En dreng ligger på gulvet omgivet af legetøjsbiler og smiler stort

Livet med børn

Børn er dejlige - men kan være dyre i drift.

En familie med mor, far og to børn kigger glad ind i kameraet

Kundeprogram

Nordik

Jo mere du samler, jo flere fordele

En blå baggrund

Skal vi se på din økonomi?

Kontakt os og hør mere