Et ungt par sidder på gulvet i flytterod

Hvad er forældrekøb?

Helt kort fortalt så består et forældrekøb af, at du køber en bolig, som du lejer ud til dit barn.

På den måde kan dit barn komme til at bo i en bolig, som ellers – formodentlig – ville have været uden for økonomisk rækkevidde.

Inden du kaster dig i et forældrekøb, bør du gøre dig nogle overvejelser:

  • Hvad skal der ske med boligen, når dit barn flytter? Skal du sælge, eller vil du leje ud til en fremmed? Det har især betydning, hvis du forventer at få brug for de penge, du investerer i boligen, inden for en bestemt periode. 
  • Som ved alt andet boligkøb gælder de tre ord: Beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed! Det er det eneste, der ikke kan ændres ved en bolig, og kan gøre en boliginvestering mindre usikker ved fald i boligpriser.
  • Skal dit barn bo alene, eller skal en del af boligen fremlejes til en roommate? Sørg for at købe en bolig, der opfylder det ønskede behov.
  • Vær sikker på, at den bolig du køber, må lejes ud. I nogle foreninger er det ikke tilladt – så tjek altid vedtægterne
  • Fastsæt den rigtige husleje – ikke for højt, at hensyn til den unges økonomi, men heller ikke for lavt, da det kan medføre nogle skattemæssige konsekvenser. Vær også opmærksom på reglerne for huslejefastsættelse
  • Lav altid en skriftlig lejekontrakt. Med en lejekontrakt har dit barn mulighed for at søge boligstøtte, og du kan dokumentere over for SKAT, hvad din indtægt er på boligen. Ligeledes sker der heller ikke misforståelser i forhold til barnets eventuelle nuværende eller senere samlevere, roommates, fremlejetagere m.fl.
  • Søg rådgivning hos en advokat og en revisor – især skattereglerne kan være komplicerede ved forældrekøb
  • Et alternativ til et forældrekøb kan være at hjælpe barnet økonomisk, f.eks. i form af et tilskud til husleje i en lejebolig. Vær dog opmærksom på reglerne for gaver og gaveafgift.
Syv flyttekasser er blevet rykket ind i en ny tom bolig

 

Omvendt forældrekøb – hvad er dét?

Du har som barn også mulighed for at ”gøre gengæld” og købe en bolig til dine forældre. Man ser det typisk, når børnene er godt på plads i egne boliger, med gode, faste jobs og egne familier – så er der mulighed for at give forældre, på pension, en håndsrækning med et omvendt forældrekøb. Typisk i en seniorvenlig bolig som f.eks. et rækkehus eller en lejlighed i nyere byggeri og med gode adgangsforhold.

Regler og vilkår er de samme som ved almindeligt forældrekøb.

Spørg os om forældrekøb

Vi ved rigtig meget om forældrekøb men anbefaler altid, at du søger rådgivning hos en advokat og en revisor, hvis du overvejer et forældrekøb. Især skattereglerne kan være komplicerede.

Forældrekøb kræver, at du har en sund økonomi. Går du i overvejelser om forældrekøb, så kontakt os endelig – måske kan vi finde nogle muligheder og løsningsforslag, som du ikke selv havde overvejet.

Læs også

En lommeregner ligger på et bord blandt mursten

Beregn

Hvad koster et lån?

Beregn hvad et realkreditlån koster.

Rækkehuse i brune mursten med små haver foran

Køb bolig

Det starter med en drøm og slutter med en nøgle.

En mand ser på BankNordiks hjemmeside på sin laptop og mobil

Værktøjer

Beregnere og værktøjer til den daglige økonomi.

En blå baggrund

Få rådgivning der er til at forstå

Kontakt os og hør mere