Et par flytter ind og hænger billeder op

Andelsbolig

Sådan køber du en andelsbolig

Det starter med en drøm – og slutter med en nøgle. Men hvad sker derimellem?

Uanset om det er første, anden eller tredje gang, du kaster dig ud i et boligkøb, så er der rigtig mange ting at tage højde for. Forløbet kan virke langt og uoverskueligt – men i BankNordik har vi erfaringen til at guide dig sikkert igennem alle trin i et boligkøb.

Der er fire trin i købsprocessen – dem har vi vist her. Og under billedet kan du læse mere om, hvad der sker i hvert enkelt trin.

 

Der er fire overordnede trin i et boligkøb: Du overvejer at købe bolig, du finder din drømmebolig, du skriver under på købsaftalen og du flytter ind.

Læs mere om de fire trin

Trin 1: Du overvejer at købe bolig

Du skal ud og lave dit livs måske største investering. Derfor er det rigtig vigtigt at vide, hvad du kan købe for, hvor du vil bo og hvilken type bolig, du vil købe.

I planlægningsfasen er der en række vigtige trin:

Tal med banken og få lavet beregninger
For langt de fleste mennesker har boligen en afgørende betydning i forhold til drømme og ønsker for livet. Samtidig har køb af bolig en stor indflydelse på privatøkonomien, og det er vigtigt at sikre sig, at der også bliver råd til andet end husleje efter boligkøbet.

Et af de vigtigste trin, når du overvejer boligkøb, er derfor at gå i banken og få lavet beregninger på, hvordan din økonomi vil påvirke sig ved et boligkøb - både på kort og på lang sigt. Og selvfølgelig også en beregning over, hvor meget du har råd til at købe for. 

Forbered dig
Inden du kaster dig ud i et boligkøb, kan du med fordel tænke over de ting, som er vigtige for dig nu og i de kommende år. En ny bolig skal jo helst passe til dine og familiens behov i mange år frem. Du kan f.eks. overveje

  • boligens beliggenhed - er du til land eller by

  • skal det være tæt på offentlig transport

  • hvordan er institutionerne i området

  • er der plads til at familien kan vokse - er der f.eks. mulighed for at bygge til eller ændre på rumfordelingen

Skriv dig op og hold øje
Når du har talt med banken og gjort dig en masse gode overvejelser om ønskerne til din fremtidige bolig...så skal du på boligjagt!

De fleste andele sælges via foreningernes egne ventelister - derfor er det en rigtig god ide at skrive sig på ventelisterne i de lokale andelsforeninger. Vær opmærksom på at det typisk er de eksisterende andelshavere, der har fortrinsret til at købe eller har mulighed for at videregive fortrinsretten til venner eller familie. En anden mulighed er at holde øje med diverse hjemmesider, f.eks. boligsiden.dk eller dba.dk

Trin 2: Du finder din drømmebolig

Boligjagten har båret frugt, og du har fundet en bolig, hvor både mavefornemmelsen og økonomien føles helt rigtig. Der er dog nogle ting, du bør sikre dig er i orden, inden du skriver under.

Endnu en tur i banken
Du har ret til at få udleveret andelsforeningens dokumenter. Det gælder foreningens vedtægter, seneste regnskab samt referat fra den seneste generalforsamling. Hvis der er afholdt en ekstraordinær generalforsamling, så bed også om referatet fra denne.

Gå i banken med dokumenterne. Så gennemgår vi dem sammen og får lavet en præcis finansieringsplan, så du får vished for, at boligen matcher din økonomi. En finansieringsplan indeholder f.eks. lånetyper, hvordan lånene skal betales tilbage m.m.

Ud fra dokumenterne har vi også mulighed for at få fastlagt, om der er nogle investeringer eller ekstra udgifter, som skal regnes med i budgettet.

Fagfolk – ja tak
Inden du beslutter dig for at købe, anbefaler vi altid, at du overvejer at tale med en række fagfolk og rådgivere, som kan hjælpe dig med at vurdere, at boligen er i god stand og om du kan bruge den på den måde, du gerne vil. Det kan f.eks. være en

  • en boligadvokat, som kan rådgive dig om alt papirarbejdet i en bolighandel. Advokaten gennemgår andelsforeningens dokumenter.

  • en byggesagkyndig eller en håndværker, som du kan tage med ud og gennemgå boligen for fejl og mangler, inden du underskriver. Ligeledes kan du få forslag til boligforbedringer og nødvendige reparationer.

  • en elinstallatør, som kan hjælpe dig med at tjekke, at elinstallationerne fungerer som de skal og lever op til gældende lovkrav

Husk lokalplanen
Hvis du f.eks. har forelsket dig i en bolig, fordi den ligger ud til et smukt grønt område, så vil det være rart at vide, om der er planer om at udstykke netop dét område til at bygge på. Du kan få lokalplanen, for det område boligen ligger i, hos kommunen.

Trin 3: Du skriver under

Når du har fundet den rigtige bolig, skal du indgå en overdragelsesaftale med sælger. Handlen er indgået, når både du og sælger har skrevet under.

Bemærk, at hvis bolighandlen sker via en ejendomsmægler, så skriver du først under på en købsaftale, hvorefter mægler beder foreningens administrator om at udarbejde en endelig overdragelsesaftale. Sørg altid for at læse overdragelsesaftalen grundigt igennem, da denne er den endeligt gældende aftale om købet.

Inden du underskriver aftalen, er det vigtigt, at banken har godkendt dit køb af boligen. I modsætning til køb af ejerbolig er det nemlig ved andelsbolig ikke normalt at få et forbehold ind i aftalen om, at handlen først er gældende, når man har bankens endelige godkendelse. Fortryder du en aftale (se "Hvis du fortryder" herunder), koster det dig 1 % af købesummen. 

Hvis du fortryder
Skulle du fortryde på falderebet, har du normalt seks hverdage til at fortryde købet. Hvis du gør brug af din fortrydelsesret, skal du betale 1 % af købesummen til sælger.

Når sælger først har skrevet under på aftalen, har han eller hun ingen fortrydelsesret.

Hvad med betalingen?
Købesummen skal indbetales til andelsforeningens administrator. Det hjælper banken dig med. I købsaftalen vil det fremgå, hvordan og hvornår beløbet skal betales, om der skal betales et depositum, stilles en bankgaranti, betales en udbetaling ved fortrydelsesfristens udløb eller lignende. 

Sælger får typisk frigivet købesummen efter en kortere periode, som er fastsat af andelsforeningen. Der vil blive tilbageholdt et beløb til afregning af sælgers slutforbrug af el, varme, vand og lignende.

Der vil i forbindelse med dette papirarbejde være nogle omkostninger til andelsforeningen, som du som køber skal betale. Det kan være meget forskelligt, hvor meget man skal betale, men husk at tage højde for omkostningerne i dit budget.   

Få styr på forsikringerne
Når du bor i andelsbolig, anbefaler vi, at du har en indboforsikring, så du er dækket, hvis der sker en brand- eller en vandskade. Indboforsikringen dækker møbler, tøj, elektronik m.m. 

I BankNordik samarbejder vi med Købstædernes Forsikring om forsikringer - læs om indboforsikring her.

Trin 4: Du flytter ind

Endelig kommer den store dag, hvor du får nøglen til dit nye hjem! Finansieringen og alt det praktiske omkring boligkøbet er på plads – men der er lige et par småting tilbage.

Den dag du flytter ind
Den dag du overtager boligen, skal du og sælger aflæse el, varme og vand. Det er også en rigtig god idé at få en rundvisning af sælger, for at få tips og tricks vedr. boligen.

Tjek at køleskab, komfur, bruseren på badeværelset osv. virker, som det skal.

Budget og SKAT
Dit budget skal tilrettes med de nye boligudgifter, faste betalinger meldes til Betalingsservice m.m. 

Du skal også ændre din forskudsopgørelse, så den tager højde for dine nye rentefradrag m.m. Det gør du på SKAT's hjemmeside. 

Se også

En bunke danske pengesedler

Beregn

Hvad kan du købe for?

En ung mand læner sig ud af vinduet i sin lejlighed og ser på byen

Gode råd ved køb af andelsbolig

En familie med mor, far og to børn kigger glad ind i kameraet

Kundeprogram

Nordik

Jo mere du samler, jo flere fordele

En blå baggrund

Har du fundet drømmeboligen?

Tal med os om finansieringen