To børn leger i vandkanten på stranden

Gode råd til sommerhuskøbet

Vi har samlet en række gode råd til dig, der går med sommerhusdrømme.

Hvor langt væk?

Selvom de sommerhuse, der ligger langt væk fra din helårsadresse, måske er billigere, skal du tænke på husets brugsværdi. Vil du få brugt et sommerhus, der ligger flere timers kørsel væk, tilstrækkeligt? Hvis ikke, må du gøre op med dig selv, om det er besparelsen værd. De fleste stiler efter ca. 1 times transporttid.

Beliggenhed

De fleste vil selvfølgelig helst bo med udsigt til havet, men det er forbundet med større udgifter. Derfor er det en god idé at gøre op med dig selv, hvor langt væk fra stranden, skoven, vennerne eller byen, du er villig til at bo. For mange har det stor betydning, hvorvidt man skal starte bilen for at kunne få en dukkert eller komme hjem til børnenes nærmeste legekammerat i sommerhalvåret.

Overvej også hvor tæt huset skal være på strand, indkøb og offentlig transport. Og om huset må ligge i et tæt bebygget sommerhusområde, eller du skal have ro og plads omkring huset.

Der er en del prestige forbundet med visse postnumre. Overvej derfor et sommerhus i postnummeret ved siden af det mest populære. Ofte er der meget lidt forskel på områdernes muligheder og kvalitet, mens der kan være store udsving i prisen på sommerhusene.

Hvilke ønsker har du til sommerhuset?

Overvej hvad sommerhuset skal bruges til. Hvor stort skal huset være og hvor mange sovepladser er der behov for? Og hvad er planerne for huset – skal det bruges til udlejning, eller ønsker du at bruge det som helårsbolig, når du går på pension.

Forbedringer og vedligeholdelse

Et sommerhus er ofte et sted hvor vi slapper af langt væk fra dagligdagens gøremål. Men husk at et sommerhus også kræver vedligeholdelse – og det koster både tid og penge. Græsset skal slås, hækken klippes og træværket males. Så tænk dig derfor godt om, når du vælger hus – skal det være nyt eller gammelt og skal grunden/haven være en naturgrund eller fyldt med bede og blomster.

Hvert forår skal huset klargøres og om efteråret lukkes ned til vinteren - læs de gode råd fra Bolius her.

Inden du køber, kan du med fordel alliere dig med en uvildig rådgiver eller håndværker. Specielt ved ældre sommerhuse er det vigtigt at danne sig et realistisk overblik over vedligeholdelsesomkostninger. Små udgifter til forbedringer kan være penge givet godt ud, men du må ikke lade det tage overhånd. Det er generelt en god idé at have en med på råd ved huskøb, så du ikke overser store fejl pga. boligforelskelsen.

Ejet hus på lejet grund

Nogle sommerhuse ligger på en lejet grund. Det betyder, at når lejeperioden på grunden (som dog typisk er lang) udløber, så skal huset flyttes – med mindre der er mulighed for, at du kan købe grunden af udlejer. Falder du for et sommerhus på lejet grund, er det derfor rigtig vigtigt, at du sætter dig godt ind i lejekontrakten, så du undgår ubehagelige overraskelser undervejs, eller når kontrakten udløber. 

Hvis du vil bygge nyt

Det er selvfølgelig også muligt at bygge et helt nyt sommerhus. Her kan du gøre dig de samme overvejelser, som er nævnt ovenfor, og derudover er der hele spørgsmålet omkring finansiering, lokalplaner og regler for byggeri i det område, hvor du gerne vil bygge.

Tal finansiering med os. Op til 75 % af husets værdi kan belånes med realkreditlån.

Andre har også læst

Sommerhuse i klitter med dannebrog hejst i flagstængerne

Beregn

Økonomi ved køb af sommerhus

Tasterne på en lommeregner

Beregn

Hvad koster det at låne?

En mand ser på BankNordiks hjemmeside på sin laptop og mobil

Værktøjer

Beregnere og værktøjer til den daglige økonomi.

En blå baggrund

Drømmer du om sommerhus?

Tal med os om finansieringen