En lille pige bider sin far i næsen, mens de begge griner

Børnepenge

Børne- og ungeydelsen, i daglig tale nok bedre kendt som børnepenge, er en økonomisk ydelse, der udbetales til forældre, indtil barnet fylder 18 år.

Det er meget forskelligt, hvordan børnepengene indgår i en families økonomi. For langt de fleste er beløbet dog, helt eller delvist, en fast del af budgettet på lige fod med andre indtægter. For børn i alderen fra 0-14 år udbetales børnepengene i januar, april, juli og oktober. For unge mellem 15 og 17 år udbetales beløbet månedligt. Jo yngre børn, jo højere beløb – på borger.dk kan du se, hvor meget du får udbetalt. 

Her er fem gode råd til, hvordan børnepengene kan anvendes.

 • Børneopsparing
  Mange forældre vælger at oprette en børneopsparing, som barnet kan få udbetalt som 14-, 18- eller 21-årig. Da der ikke skal betales skat af renterne, som der skal af andre renteindtægter, må der maksimalt indsættes 6.000 kr. om året, og 72.000 kr. i alt, på kontoen. Børneopsparingen anvendes ofte til større anskaffelser, eller som ”starthjælp” til når barnet skal flytte hjemmefra

 • Køb uden for sæsonen
  Selvom det kan være svært at vurdere, hvilken størrelse der passer barnet et år eller mere frem i tid, vil der ofte være mange penge at spare, hvis kommende sæsoners sko og overtøj købes på udsalg. En mulighed er også at finde et såkaldt outlet, hvor tidligere sæsoners modeller og designs fås til gode priser.

 • Cykel, efterskole, kørekort…
  Børn er dejlige – men de kan være dyre i drift. Sæt et fast beløb ind på en opsparingskonto, hver gang der kommer børnepenge. Så er der (tilskud) til de større anskaffelser og begivenheder, som uvægerligt vil komme, når man har børn. Det kan f.eks. være en ny cykel, konfirmationen eller en bærbar computer til skolearbejdet.

 • Ind på en særlig konto
  Økonomisk overblik har mange fordele – og hvis I gerne vil have helt styr på, hvor mange penge der går til indkøb til børnene, så sæt børnepengene ind på en særskilt konto. Det gør det nemmere at spare op til større nyanskaffelser og vil også medvirke til, at budgettet til f.eks. børnetøj kan holdes.

 • Lommepenge
  Især til de lidt større børn ser vi, at børnepengene, eller en del af dem, gives som lommepenge til barnet. Og barnet får så selv ansvaret for at få pengene til at dække tøj, gaver, fornøjelser og lignende. Dette er også med til at give barnet en god økonomisk forståelse af, hvor langt (eller kort ….) penge rækker.

Læs mere

En mor, far og tre børn ligger på gulvet og smiler

Forsikringer til dig og din familie

En brudebuket ligger på bænken i kirken ved siden af brudeparret

Vi skal giftes

En stor sofa står på skrå mellem to vægge

Hvis pladsen bliver for trang

En blå baggrund

Få rådgivning der er til at forstå

Kontakt os og hør mere