Fire unge studerende læser på en café

Studerende

Som studerende har du sikkert meget andet at bruge tiden på end din økonomi – men en dårlig økonomi kan komme til at fylde alt for meget og give mange bekymringer.

Læs vores gode råd til, hvordan du får økonomien til at hænge sammen som studerende. 

SU

Er du studerende i Danmark, kan du få SU. Størrelsen på din SU afhænger bl.a. af din alder, din boligsituation og din uddannelse. Har du spørgsmål til din SU, kan du tale med en vejleder på dit uddannelsessteds SU-kontor.

Du kan læse mere om betingelserne for at modtage SU, se SU satser, søge om SU og meget mere på Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøttes hjemmeside.

SU og studiejob

Når du får SU, er en af betingelserne, at du ikke tjener for meget ved siden af sin SU. Det beløb du må tjene ved siden af din SU kaldes fribeløbet. Fribeløbet regnes ud på årsbasis (fra januar til december). Hvis du tjener for meget, skal du betale SU tilbage, så det er vigtigt, at du har helt tjek på dit fribeløb.

Hold møde med os hjemmefra

Du skal ikke bruge tid på transport, når du vil mødes med os. Du kan nemlig mødes med din rådgiver online - lige dér hvor det passer dig bedst. Om det er ved køkkenbordet, i sofaen eller noget helt tredje, blander vi os ikke i. 

Book møde
Kvinde holder møde med banken online

Gode råd til din økonomi på SU

Læg et budget

Det er er vigtigt at have styr på din økonomi, så du ikke står uden penge sidst på måneden. Her kan et budget være en rigtig god hjælp til at give dig det nødvendige overblik over

  • dine indtægter (SU, løn, boligstøtte m.m.)
  • dine faste udgifter (f.eks. husleje, varme, telefon, fitness og forsikringer)
  • dine variable udgifter (tøj, mad, to-go kaffen og lign.)

Du kan bruge vores budgetskema til at komme i gang. Når du har indtastet alle måneders indtægter og udgifter, kan du øverst til højre i skemaet se, hvor mange penge du skal overføre til din budgetkonto hver måned. Så får du fordelt alle udgifter over året og bliver ikke overrasket, når der kommer en stor regning. På den måde får du kontrol over dine penge – og ikke omvendt.

Hvis du vil slippe for at gå og huske på, hvornår huslejen og telefonabonnementet skal betales, kan du tilmelde dine regninger til automatisk betaling via Betalingsservice.


Få et studiejob

Et studiejob er både en god økonomisk hjælp til at få enderne til at hænge sammen sidst på måneden, samtidig med at det ser godt ud på dit CV. Et studiejob kan nemlig have stor betydning for din kommende karriere, idet du får afprøvet at omsætte teori til praksis, prøvet kræfter med arbejdslivet samt mulighed for at øge dit netværk. Sidstnævnte kan have stor betydning, når du skal finde dit første job efter studiet.

Søg økonomisk støtte

Hvis du bor til leje, kan du få hjælp til at betale din husleje, nemlig boligstøtte, som er et skattefrit tilskud fra det offentlige. Om du kan få boligstøtte afhænger blandt andet af din hustands samlede indkomst og formue. Tjek, om du er berettiget til at modtage boligstøtte.

Indskud til en lejebolig kan være en stor udgift. Hvis du skal flytte ind i en almen bolig, kan du søge om et lån hos din kommune. Alternativt kan du tale med os om et gebyrfrit NordikSolo-lån.

Pige sidder udenfor og kigger

I Ungdomsbanken har vi altid tid til dig

Kontakt os
Pige sidder udenfor og kigger

Tegn en forsikring

Når du er ung og studerende, er forsikring ikke det mest spændende at tænke på. Desværre er virkeligheden, at det ofte først er efter, at skaden er sket, at man overvejer forsikringen – men der er det for sent. Derfor er det vigtigt at tegne en indboforsikring som det første, når du flytter hjemmefra – så behøver du nemlig ikke gå og bekymre dig.  


Lav en madplan og udnyt dine medlemsfordele

Lav en madplan for den kommende uge og køb ind til hele ugen. Det er også en god idé at tænke de samme råvarer ind i flere retter. Så undgår du dyre impulskøb og kan spare penge ved at købe stort ind.

Det er gratis for studerende at være medlem i de fleste A-kasser, så meld dig ind i den A-kasse, der hører til dit fagområde. Man får tit mange gode medlemsfordele og rabatordninger gennem A-kassen.

SU-lån

Nogle gange kan det være svært at få enderne til at hænge sammen med et begrænset budget. Her kan et SU-lån være en god løsning, hvis du har brug for at låne for at gennemføre dit studie.

Se også

Christina Pedersen BankNordik Kundeservice

Christina Funch Pedersen

Hjælper dig med at træffe det rette valg

33 46 53 84

... eller send en besked