En mandlig og en kvindelig studerende taler sammen om en bog

SU-lån

Nogle gange kan det være svært at få enderne til at hænge sammen med et begrænset budget, og her kan et SU-lån være en god løsning, hvis du har brug for at låne for at gennemføre dit studie.

Hvad er SU-lån?

Et SU-lån er statens tilbud til studerende om at låne penge på en billig måde, mens du er under uddannelse. For at være berettiget til et SU-lån, skal du modtage SU. Det betyder, at hvis du tager et frisemester eller fravælger SU i nogle måneder, mister du samtidig retten til dit SU-lån.

Du skal ikke betale skat af dit SU-lån, men det skal naturligvis betales tilbage, når du er færdig med din uddannelse. Der løber renter på lånet, mens du læser, og indtil lånet er betalt tilbage. 

Hvor meget kan du låne?

Hvor meget du kan låne afhænger af din situation. Hvis du har børn, har du f.eks. mulighed for at låne mere, end hvis du bare er dig selv i husstanden. Læs om de forskellige satser – og alt hvad du ellers har brug for at vide om SU-lån – på Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøttes hjemmeside.

Tilbagebetaling af dit studielån

SU-lånet skal betales tilbage til Udbetaling Danmark, når du er færdig med din uddannelse. Tilbagebetalingen begynder i januar ét kalenderår efter, at du har afsluttet din uddannelse. Hvis du eksempelvis afsluttede din uddannelse i marts 2017, skal du begynde at afdrage på gælden i januar 2019.

Hvor meget du skal betale hver måned, afhænger af din samlede gæld. Tilbagebetalingsperioden afhænger også af din samlede gæld, men  ligger normalt mellem 7-15 år. Hvis du vil afkorte tilbagebetalingsperioden, har du også mulighed for at betale et højere afdrag eller indbetale ekstra på dit lån.

Husk forsikringen

Selvom pengene er små, anbefaler vi, at du prioriterer at være forsikret. Med en indboforsikring får du også ansvarsforsikring, retshjælpsforsikring og psykologisk krisehjælp. Og du er også dækket, hvis du bliver udsat for identitetstyveri. 

 

Se også

Mikki Rasmussen

Mikki Rasmussen

Der findes ingen dumme spørgsmål

33 46 54 02

... eller send en besked