Dreng cykler

Øvelse gør mester; Fire ting dit barn skal lære på cyklen

Er dit barn begyndt at cykle? For mange børn giver cyklen en oplevelse af frihed og selvstændighed - og så er det sjovt og en glimrende form for motion. 

Hvornår dit barn er klar til at cykle ud i verden, ved du bedst. Men med denne tjekliste får du en overordnet plan, du kan følge, inden du slipper dit barn løs på cyklen.

1. At holde balancen

Det er bedst - og nemmest for barnet - at lære at holde balancen uden støttehjul. Støttehjul giver barnet en falsk fornemmelse af, at det holder balancen. Anbring hellere en pind eller et kosteskaft bag på cyklen og løb med dit barn. De fleste børn lærer det hurtigt - og hvis ikke, så får du ekstra meget god motion. 

For de helt små er det en god idé at starte med en løbecykel. Børn, der har cyklet på løbecykel, går typisk direkte til en almindelig cykel uden brug af støttehjul eller kosteskaft. 

2. At bremse sikkert

Hvis dit barn har været vant til at køre på løbecykel, har det også vænnet sig til at bremse med benene. Derfor skal det nu lære at bruge pedalerne, når der skal bremses. 

Du kan lave en simpel bremseøvelse ved at finde kridtet frem og tegne to streger på vejen. Lad barnet cykle mellem stregerne og øve sig i at bremse foran hver streg. 

3. At cykle uden at slingre

Når dit barn både kan holde balancen og bremse, er det tid til at få endnu bedre styr på cyklen.

Du kan lave en enkel øvelse med dit barn, som går ud på, at du tegner to parallelle streger på jorden, som dit barn skal cykle imellem. Barnet bør både øve sig i at kigge ligeud, til siderne og bagud, når der cykles mellem stregerne. Så skal der nok komme styr på cyklen. 

4. At give tegn

Inden du kan sende dit barn sikkert ud i trafikken, skal det kunne give tegn. Derfor skal dit barn kunne slippe styret med den ene hånd uden at slingre. Som med så meget andet handler det om at øve sig. Fremad, slip styret, giv tegn, stop. Når dit barn har styr på det, kan I gøre øvelserne sværere ved at lave sving og stoplinjer. 

Øvelse gør mester

En lille tur hver dag giver hurtigt børnene en fortrolighed med cyklen, så du kan sende en trafiksikker børnecyklist af sted med ro i sindet. 

God tur! Og husk at spænde hjelmen! 

 

Dreng klatrer i træ

Er dit barn forsikret?

Ulykkesforsikring handler om dine børns helbred og fremtid. Er dine børn under to år, er de automatisk dækket af din ulykkesforsikring hos Købstædernes Forsikring. Men når de fylder to, skal de have deres egen. Så er de både dækket, hvis der sker ulykker i hjemmet, på ferien, på legepladsen, i skolen og til fritidsaktiviteter.

Læs om børneforsikring

Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig?

Ring til os på

76 97 80 00

... eller send en besked