Et ungt par står i deres køkken og ser deres budget igennem

Uden job

Uanset om du har været arbejdsløs i en længere periode, eller du netop har mistet dit job, så kan det – ud over at være hårdt rent mentalt – også have en stor betydning for din økonomi at gå ledig.

Hvis du har tegnet en forsikring mod arbejdsløshed, ofte kaldet en Lønsikring, og du har været medlem i 12 måneder, så vil du få udbetalt penge fra denne forsikring (typisk omkring 80% af din bruttoløn) hver måned. I så fald behøver du måske på den korte bane ikke at foretage så mange ændringer i din hverdag og økonomi.

Er der behov for større ændringer, så er der heldigvis en del, du kan gøre:

Kontakt banken og lad os sammen gennemgå dit budget

Vi kan hjælpe dig med at regne på, hvordan dit budget kan hænge sammen ved en indtægtsnedgang. Inden mødet med os så kig på dine udgifter og overvej hvilke muligheder du har for at justere på de forskellige budgetposter. 

Læg en plan – både på den korte og den lange bane

Der er selvfølgelig stor forskel på, om du går ledig i en kort periode mellem to jobs, eller om du er langtidsledig. Men selvom man ikke skal tage sorgerne på forskud, så råder vi alligevel til, at du laver både en kort- og en langsigtet plan for din økonomi, hvis du bliver ledig.

På kort sigt kan du måske nøjes med at skrue på nogle mindre ting i budgettet som f.eks. udgifter til abonnementer, magasiner, fastfood og cafébesøg, opsparinger der kan sættes i bero i en periode, rengøringshjælp, deltidsplads i børnenes institutioner etc.

På længere sigt kan det være nødvendigt at gå lidt mere drastisk til værks og tage udgifter til bolig og bil, som typisk er de store ”pengeslugere” i privatøkonomien, under lup. Måske har din partner mulighed for at tjene mere på sit job, eller afdrag på lån kan sættes i bero i en periode.

Få boligen til at betale

Kender du udtrykket ”At spise mursten”? Det skal – heldigvis – ikke forstås helt så bogstaveligt, som det lyder! At spise mursten dækker over, at du optager et lån eller en kredit i din boligs friværdi og bruger pengene til – i dette tilfælde – at udligne en lønnedgang.

Har du realkreditlån vil en gennemgang af disse måske også kunne give en besparelse, som kan kompensere for den lavere indtægt. F.eks. vil et lån med afvikling i en periode kunne ændres til et lån med afdragsfrihed. Det afhænger selvfølgelig af din samlede økonomi og kræver, at der vil være luft i økonomien til at afvikle dét mere på et senere tidspunkt – men lad os tage en snak om mulighederne.

Vær opmærksom på pension og forsikringer

At være arbejdsløs påvirker selvfølgelig din økonomi her og nu, men det kan også have nogle økonomiske konsekvenser på længere sigt – især hvis du er ledig i en længere periode. Ud over at du har en lavere indtægt som ledig, sparer du nemlig også mindre op til din pension, hvis du har haft en pensionsordning via dit arbejde, eller hvis du af økonomiske årsager er nødt til at sætte opsparing til pension i bero. Og det kan have betydning for din levestandard i pensionstilværelsen.

Overvej derfor:

  • Hvis økonomien kan hænge sammen, så bliv ved med at indbetale til din pension, selvom du går ledig

  • Vil du kunne tage et par ekstra år på arbejdsmarkedet, inden du går på pension, for at kompensere for en eventuel manglende pensionsindbetaling?

  • Hvis du er gift, bliver jeres pensionsordninger så delt ligeligt mellem jer ved en skilsmisse? Det gør de nemlig ikke som udgangspunkt – det kræver en ægtepagt, som en advokat kan udarbejde til jer. 

Vær også opmærksom på pensionsordninger, hvor du har tilknyttet livsforsikringer eller forsikring der dækker tab af erhvervsevne – især hvis forsikringen er tilknyttet en pensionsopsparing via dit arbejde. Der kan nemlig ske ændringer i dækningerne i forbindelse med arbejdsløshed. Tag derfor en snak med forsikringsselskabet om, hvad der gælder i din situation.

Læs mere her

En kvinde sidder ved et skrivebord med sin computer og taster på en lommeregner

Styr på budgettet

Et gult hus med rødt tegltag

Tillægslån i din bolig

Sóleyð fra BankNordik rådgiver kunder i Thorshavn

Pension og forsikringer

En mandlig og en kvindelig studerende taler sammen om en bog

Gode råd til jobsøgningen

En blå baggrund

Skal vi se på din økonomi?

Kontakt os og hør mere