En ung mand læner sig ud af vinduet i sin lejlighed og ser på byen

Gode råd ved køb af andelsbolig

Hvis du har besluttet dig for at gå på jagt efter en andelsbolig, så er der en række ting, du bør være opmærksom på.

Skriv dig op og hold øje

De fleste andele sælges via foreningernes egne ventelister - derfor er det en rigtig god ide at skrive sig på ventelisterne i de lokale andelsforeninger. Vær opmærksom på at det typisk er de eksisterende andelshavere, der har førsteret til at købe eller har mulighed for at videregive førsteretten til venner eller familie. En anden mulighed er at holde øje med diverse hjemmesider, f.eks. boligsiden.dk eller dba.dk

Finansiering

Når andelen skal finansieres, sker det via banken og ikke via en kreditforening. Det betyder, at dit eventuelle lån vil være med variabel rente. Det er vigtigt, at der er luft i din økonomi til en eventuel rentestigning.Tjek økonomien

Før du køber andelsbolig, er det vigtigt, at både din egen og foreningens økonomi ses grundigt efter. Der skal f.eks. kigges på udgifter til eventuelt lån, boligafgift/husleje, faste udgifter til vand, varme m.m.

Er der gæld?

Typisk hæfter andelshavere med deres indskud for foreningens gæld. Din hæftelse er altså begrænset til dit indskud - men der kan være undtagelser, så tjek altid foreningens vedtægter! Din boligafgift (din husleje) afhænger bla. af de lån, som foreningen har optaget. Hvis disse lån både er med variabel rente og er afdragsfrie, påvirker det med stor sandsynlighed din husleje, såfremt lånene ændres til en lånetype med højere afdrag.

Sørg for at få dokumenterne

Du har ret til at få udleveret andelsforeningens dokumenter. Det gælder foreningens vedtægter, seneste regnskab samt referat fra den seneste generalforsamling. Hvis der er afholdt en ekstraordinær generalforsamling, så bed også om referatet fra denne.

Andre har også læst

Et par flytter ind og hænger billeder op

Boligkøbet trin for trin

En bunke danske pengesedler

Beregn

Hvad kan du købe for?

En familie med mor, far og to børn kigger glad ind i kameraet

Kundeprogram

Nordik

Jo mere du samler, jo flere fordele

En blå baggrund

Få rådgivning der er til at forstå

Kontakt os og hør mere